Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

   Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
    Wydział Technologii Żywności
    Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Godło Polski

    Prowadzone przedmioty z zakresu przetwórstwa mięsa, jaj i ryb:

    • Przetwórstwo drobiu, jaj i ryb
    • Technologia wybranych surowców pochodzenia zwierzęcego
    • Przetwórstwo mięsa
    • Mięso i produkty mięsne w żywieniu człowieka
    • Bioprocesy w przetwórstwie mięsa
    • Jakość i bezpieczeństwo surowców mięsnych, tłuszczowych i jajczarskich
    • Wybrane zagadnienia z przetwórstwa mięsa
    • Cechy jakościowe i przydatność technologiczna jaj
    • Domowy wyrób wędlin
    • Substancje dodatkowe stosowane w przetwórstwie mięsa
    • Domowa i przemysłowa produkcja sushi
    • Higiena mięsa i przetworów mięsnych
    • Mięso i przetwory drobiowe
    • Zasady sanitarne i weterynaryjne w produkcji mięsa i przetworów mięsnych
    • Podstawy produkcji przetworów mięsnych
    • Technologia produkcji przekąsek mięsnych i rybnych

    Prowadzone przedmioty z zakresu przetwórstwa mleka:

    • Przetwórstwo mleka
    • Technologia mleczarstwa
    • Podstawy technologii mleczarstwa
    • Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu człowieka
    • Bioprocesy w przetwórstwie mleka
    • Mleko i koncentraty mleczne
    • Tłuszcz mlekowy, napoje fermentowane i lody
    • Wybrane zagadnienia z przetwórstwa mleka
    • Technologia serów
    • Regionalne produkty mleczne
    • Produkcja lodów
    • Fałszowanie żywności
    • Pozażywieniowe wykorzystanie składników mleka
    • Technologia produktów do smarowania pieczywa
    • Biotechnologia mleczarska
    • Produkty mleczarskie jako przekąski do piwa
    • Fermentowane produkty mleczarskie

    Ponadto prowadzone są zajęcia z przedmiotów:

    • Przydatność technologiczna surowców zwierzęcych w produkcji żywności
    • Technologia i higiena żywności pochodzenia zwierzęcego
    • Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
    • Prozdrowotne właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego
    • Systemy zarządzania jakością żywności
    • Zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności
    • Higiena produkcji
    • Warunki sanitarno-higieniczne produkcji żywności
    • Modern meat and dairy science and technology
    • Modern technologies of animal products processing
    • Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych
    • Seminarium specjalizacyjne i dyplomowe