Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Dydaktyka
Prowadzone przedmioty z zakresu przetwórstwa mięsa, jaj i ryb:
- Przetwórstwo drobiu, jaj i ryb
- Technologia wybranych surowców pochodzenia zwierzęcego
- Przetwórstwo mięsa
- Mięso i produkty mięsne w żywieniu człowieka
- Bioprocesy w przetwórstwie mięsa
- Jakość i bezpieczeństwo surowców mięsnych, tłuszczowych i jajczarskich
- Wybrane zagadnienia z przetwórstwa mięsa
- Cechy jakościowe i przydatność technologiczna jaj
- Domowy wyrób wędlin
- Substancje dodatkowe stosowane w przetwórstwie mięsa
- Domowa i przemysłowa produkcja sushi
- Higiena mięsa i przetworów mięsnych
- Mięso i przetwory drobiowe
- Zasady sanitarne i weterynaryjne w produkcji mięsa i przetworów mięsnych
- Podstawy produkcji przetworów mięsnych
- Technologia produkcji przekąsek mięsnych i rybnych
Prowadzone przedmioty z zakresu przetwórstwa mleka:
- Przetwórstwo mleka
- Technologia mleczarstwa
- Podstawy technologii mleczarstwa
- Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu człowieka
- Bioprocesy w przetwórstwie mleka
- Mleko i koncentraty mleczne
- Tłuszcz mlekowy, napoje fermentowane i lody
- Wybrane zagadnienia z przetwórstwa mleka
- Technologia serów
- Regionalne produkty mleczne
- Produkcja lodów
- Fałszowanie żywności
- Pozażywieniowe wykorzystanie składników mleka
- Technologia produktów do smarowania pieczywa
- Biotechnologia mleczarska
- Produkty mleczarskie jako przekąski do piwa
- Fermentowane produkty mleczarskie
Ponadto prowadzone są zajęcia z przedmiotów:
- Przydatność technologiczna surowców zwierzęcych w produkcji żywności
- Technologia i higiena żywności pochodzenia zwierzęcego
- Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
- Prozdrowotne właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego
- Systemy zarządzania jakością żywności
- Zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności
- Higiena produkcji
- Warunki sanitarno-higieniczne produkcji żywności
- Modern meat and dairy science and technology
- Modern technologies of animal products processing
- Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych
- Seminarium specjalizacyjne i dyplomowe