Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
Wydział Technologii Żywności
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Nagrody i wyróżnienia
- 2014. Dr inż. Marek Sady, prof. dr hab. inż. Jacek Domagała: Wyróżnienie na festiwalu Małopolski Smak, za produkt: „Lody śmietankowe Czerwona Krówka” (we współpracy z Cukiernią-Lodziarnią „MELBA” Andrzej Mędrala w Krzeszowicach).
- 2014. Dr inż. Marek Sady, prof. dr hab. inż. Jacek Domagała: Laureat tytułu Polski Producent Żywności 2014 i Dyplom Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na MTP Polagra Food, za produkt: „Lody śmietankowe Czerwona Krówka” (we współpracy z Cukiernią-Lodziarnią „MELBA” Andrzej Mędrala w Krzeszowicach).
- 2015. Dr inż. Marek Sady, prof. dr hab. inż. Jacek Domagała: Laureat tytułu Polski Producent Żywności 2015 i Dyplom Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na MTP Polagra Food, za produkt: „Tradycyjne, naturalne lody z mleka i śmietanki od krów rasy Polska Czerwona” (we współpracy z Cukiernią-Lodziarnią „MELBA” Andrzej Mędrala w Krzeszowicach).
- 2017. Dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR: Wyróżnienie w konkursie pt. „Doktorzy Sukcesu” organizowanym przez Stowarzyszenie Rozwoju Karier Doktorów i Doktorantów PolDoc w ramach programu „Business & Science Network”.
- 2018. Dr inż. Piotr Kulawik. Nagroda Publons Peer Review Awards 2018, for placing in the top 1% of reviewers in Agricultural Sciences (nagroda za znalezienie się na liście 1% najlepszych recenzentów artykułów naukowych z dziedziny nauk rolniczych).
- 2019. Dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR: Nominacja do Polskiej Nagrody Inteligentnego Rozwoju 2019 pod patronatem Prezes Urzędu Patentowego RP w kategorii „Naukowiec Przyszłości” za realizację projektu pn. „Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typu „snack food” o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców”.
- 2019. Dr inż. Marzena Zając, prof. UR, dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR: Złoty medal podczas XIV Międzynarodowej Warszawskiej Wystawy Wynalazków - IWIS 2019 za współautorstwo wynalazku pt.” Furcellaran foils used in meat processing”.
- 2019. Dr inż. Piotr Kulawik, prof. UR: Stypendium Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego dla wybitnych młodych naukowców.
- 2020. Dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR: Stypendium Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego dla wybitnych młodych naukowców.
- 2020. Dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR, dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. UR, dr inż. Piotr Kulawik prof. UR, dr inż. Marzena Zając, prof. UR: Brązowy medal podczas XIV Międzynarodowej Warszawskiej Wystawy Wynalazków - IWIS 2020 za współautorstwo wynalazku pt.” Carp gelatin hydrolysate in a form of microcapsules increasing shelf-life of fish and fish products”.
- 2020. Zespół badawczy BIO-FILMS (dr hab. inż. Ewelina Jamróz, dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR, dr inż. Piotr Kulawik, prof. UR, dr inż. Marzena Zając, prof. UR): III nagroda na EIT Food Demo Day w ramach krajowego etapu RIS Innovation prizes 2020. Finalistą Start-up Challenge organizowanego w ramach European Tech and Start-up Days 2020.
- 2021. Dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK: I miejsce I Edycji Konkursu „Startup School UR”, zrealizowanego w ramach Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0” za współautorstwo projektu "Hydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soi, jako opakowanie aktywne dla produktów wegańskich oraz wegetariańskich".
- 2021. Dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK: Nominacja Kapituły Redakcji „Gazety Krakowskiej” i „Dziennika Polskiego” do tytułu „Osobowość roku 2020” w kategorii Nauka.
- 2021. Dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK: Laureatka nagrody Naukowiec Przyszłości 2021 w kategorii: Nauka dla lepszego życia w przyszłości za realizację projektu badawczego pt. ”Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typu „snack food” o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców“.