Początki Katedry sięgają 1981 roku, kiedy to został powołany Zakład Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych - jedna z 6 samodzielnych jednostek naukowo badawczych Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Oddziału Technologii Żywności przy Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej w Krakowie. Kierownikiem Zakładu w 1984 roku został prof. dr hab. inż. Tadeusz Kołczak (wówczas docent). W latach 1981 – 1993 pracownikiem Zakładu był prof. dr hab. inż. Jan Kisza, dr h.c. z Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie, który prowadził wykłady z zakresu technologii mleczarstwa. W 1994 roku do Zakładu zostali zatrudnieni dr hab. inż. Genowefa Bonczar i dr hab. inż. Tadeusz Grega z Wydziału Zootechnicznego, dzięki czemu Zakład mógł być przekształcony w Katedrę Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych. W 2004 roku kierownikiem Katedry została prof. dr hab. inż. Genowefa Bonczar, która sprawowała tę funkcję do 2011 roku. W 2006 roku Zespół Przetwórstwa Mięsa Katedry wzmocnił kadrowo prof. dr hab. inż. Władysław Migdał z Wydziału Zootechnicznego. Od 2011 roku kierownikiem Katedry jest prof. dr hab. inż. Jacek Domagała. Do 2021 roku w Katedrze wykonano 32 prace doktorskie, 9 osób uzyskało stopnie doktora habilitowanego, a 5 osób - tytuł naukowy profesora.
Profesorowie emerytowani Katedry:
Prof. dr hab. inż. Tadeusz Kołczak (zm. 2019)
Prof. dr hab. inż. Jan Kisza, dr h.c. (zm. 2016)
Prof. dr hab. inż. Tadeusz Grega (zm. 2014)
Prof. dr hab. inż. Krystyna Palka
Dr hab. inż. Monika Wszołek, prof. UR
Prof. dr hab. inż. Genowefa Bonczar
Habilitacje pracowników KPPZ:
Lp |
Imię i nazwisko |
Tytuł pracy |
Rok |
1. |
Krystyna Palka |
Zmiany w mikrostrukturze i teksturze mięśni bydlęcych podczas dojrzewania poubojowego i ogrzewania |
2001 |
2. |
Jacek Domagała |
Zmiany tekstury i mikrostruktury jogurtu z mleka koziego pod wpływem wybranych czynników |
2006 |
3. |
Monika Wszołek |
Mleczne napoje fermentowane z mleka koziego |
2007 |
4. |
Ewelina Węsierska |
Charakterystyka procesu dojrzewania tradycyjnych surowych wędzonek wieprzowych regionu Podlasia |
2015 |
5. |
Marek Sady |
Ocena możliwości zastosowania serwatki do produkcji napojów probiotycznych z udziałem soków oraz przecierów owocowych i warzywnych |
2019 |
6. |
Joanna Tkaczewska |
Zastosowanie odpadów z przetwórstwa karpia (Cyprinus carpio) jako surowca do produkcji preparatów białkowych o właściwościach funkcjonalnych i biologicznie aktywnych |
2020 |
7. |
Marzena Zając |
Ocena właściwości technologicznych i jakości wyrobów mięsnych produkowanych z zastosowaniem dodatków naturalnych |
2021
|
8. |
Dorota Najgebauer-Lejko |
Wpływ dodatku ekstraktów herbaty na wybrane właściwości fizyczno-chemiczne jogurtów oraz jogurtów probiotycznych |
2021 |
9. |
Piotr Kulawik |
Przetwórstwo sushi – identyfikacja zagrożeń i słabych punktów, zastosowanie innowacyjnych technologii w celu zwiększenia bezpieczeństwa i jakości produktu końcowego oraz powiązanie potrawy z polskim surowcem tradycyjnym |
2021 |
Uzyskane Tytuły Profesora w KPPZ:
1. Tadeusz Kołczak 2001
2. Tadeusz Grega 2004
3. Genowefa Bonczar 2005
4. Krystyna Palka 2009
5. Jacek Domagała 2013