Dydaktyka

Prowadzone przedmioty z zakresu przetwórstwa mięsa, jaj i ryb:

  • Przetwórstwo drobiu, jaj i ryb
  • Technologia wybranych surowców pochodzenia zwierzęcego
  • Przetwórstwo mięsa
  • Mięso i produkty mięsne w żywieniu człowieka
  • Bioprocesy w przetwórstwie mięsa
  • Jakość i bezpieczeństwo surowców mięsnych, tłuszczowych i jajczarskich
  • Wybrane zagadnienia z przetwórstwa mięsa
  • Cechy jakościowe i przydatność technologiczna jaj
  • Domowy wyrób wędlin
  • Substancje dodatkowe stosowane w przetwórstwie mięsa
  • Domowa i przemysłowa produkcja sushi
  • Higiena mięsa i przetworów mięsnych
  • Mięso i przetwory drobiowe
  • Zasady sanitarne i weterynaryjne w produkcji mięsa i przetworów mięsnych
  • Podstawy produkcji przetworów mięsnych
  • Technologia produkcji przekąsek mięsnych i rybnych

Prowadzone przedmioty z zakresu przetwórstwa mleka:

  • Przetwórstwo mleka
  • Technologia mleczarstwa
  • Podstawy technologii mleczarstwa
  • Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu człowieka
  • Bioprocesy w przetwórstwie mleka
  • Mleko i koncentraty mleczne
  • Tłuszcz mlekowy, napoje fermentowane i lody
  • Wybrane zagadnienia z przetwórstwa mleka
  • Technologia serów
  • Regionalne produkty mleczne
  • Produkcja lodów
  • Fałszowanie żywności
  • Pozażywieniowe wykorzystanie składników mleka
  • Technologia produktów do smarowania pieczywa
  • Biotechnologia mleczarska
  • Produkty mleczarskie jako przekąski do piwa
  • Fermentowane produkty mleczarskie

Ponadto prowadzone są zajęcia z przedmiotów:

  • Przydatność technologiczna surowców zwierzęcych w produkcji żywności
  • Technologia i higiena żywności pochodzenia zwierzęcego
  • Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
  • Prozdrowotne właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Systemy zarządzania jakością żywności
  • Zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności
  • Higiena produkcji
  • Warunki sanitarno-higieniczne produkcji żywności
  • Modern meat and dairy science and technology
  • Modern technologies of animal products processing
  • Doświadczalnictwo i statystyczna analiza danych
  • Seminarium specjalizacyjne i dyplomowe

 

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2022 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK