Patenty i wdrożenia

Patenty:

 

Kalicka D., Grega T.: Płyn serwatkowy do higieny intymnej kobiet. Nr patentu: 215278.

Domagała J., Wieteska-Śliwa I.: Sposób wytwarzania sera podpuszczkowego niedojrzewającego miękkiego. Zgłoszenie: P.408458 (2014), Nr patentu: 229819 (2018).

Kulawik P., Zając M., Tkaczewska J.: Sposób wytwarzania karpia marynowanego w pietruszce i potrawa z karpia marynowanego. Zgłoszenie: P.415137 (2015). Nr patentu: 232987 (2019)

Kulawik P., Zając M., Tkaczewska J., Chyc M.: Sposób wytwarzania tatara z karpia z pietruszką i potrawa z tatara z karpia. Zgłoszenie: P.415138 (2015). Nr patentu: 232988 (2019)

Kulawik P., Zając M., Tkaczewska J.: Sposób wytwarzania tatara z karpia z porem i potrawa z tatara z karpia. Zgłoszenie: P.415139 (2015). Nr patentu: 232989 (2019)

Kulawik P., Zając M., Tkaczewska J.: Sposób wytwarzania karpia marynowanego w bazylii i potrawa z karpia marynowanego. Zgłoszenie: P.415141 (2015). Nr patentu: 232990 (2019)

Kulawik P, Zając M. Tkaczewska J.: Sposób wytwarzania karpia marynowanego w koperku i potrawa z karpia marynowanego. Zgłoszenie: P.415142 (2015). Nr patentu: 232991 (2019)

Kulawik P., Zając M., Tkaczewska J., Migdał W.: Sposób wytwarzania kiełbasy homogenizowanej i kiełbasa homogenizowana. Zgłoszenie: P.416574 (2016), Nr patentu: 233919 (2019)

Tabaszewska M., Grega T.: Preparat kosmetyczny do pielęgnacji skóry. Zgłoszenie: P.400992 (2012). Nr patentu: 218449

Tabaszewska M., Grega T.: Sposób wytwarzania preparatu kosmetycznego zawierającego koncentrat białek serwatkowych. Zgłoszenie: P.402778 (2014). Nr patentu: 217398

Zając M.: Masa wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych zawierająca kwas α-linolenowy, błonnik i śluzy roślinne. Zgłoszenie P.407347 (2014)

Kulawik P.: Sposób wytwarzania ugotowanego ryżu. Zgłoszenie: P.420425 (2017)

Tkaczewska J., Kulawik P., Morawska M.: Przekąska z karpia o właściwościach antyoksydacyjnych i sposób jej wytwarzania. Zgłoszenie: P.429365 (2018)

Jamróz E., Pluta-Kubica A.: Aktywna powłoka biopolimerowa. Zgłoszenie: P.430611 (2019)

Mędrala A., Sady M., Domagała J. Receptura i sposób wytwarzania lodów z mleka owczego. Zgłoszenie: P.432833 (2020).

Mędrala A., Sady M., Domagała J. Receptura i sposób wytwarzania lodów z mleka i śmietanki krów rasy polska czerwona. Zgłoszenie: P.432834 (2020).

Żmudziński D., Najgebauer- Lejko D. Fermentowany napój roślinny i sposób jego wytwarzania. Zgłoszenie P.434881 (2020)

 

Wdrożenia:

Walczycka M.  Produkcja wędlin z mięsa czerwonego z dodatkiem przetworzonego owsa. Parówki pod nazwa zastrzeżoną: „Owieski”. Wdrożenie w Zakładzie przetwórstwa mięsnego J. Wolas – M. Kastelik Sp. z o.o. w Wadowicach.

Walczycka M. Kiełbasy jagnięco-wieprzowe z dodatkiem ziół. Wdrożenie w FHP Janas Sp. J. w Nowym Targu.

Walczycka M. Wędzone pieczenie i wędzonki jagnięce z dodatkiem ziół jako przykład dań gotowych typu „ready to eat”. Wdrożenie w FHP Janas Sp. J. w Nowym Targu.

Sady M., Domagała J.: Tradycyjne lody z mleka krów rasy polska czerwona produkowane pod nazwą „Czerwona krówka”. Wdrożenie w F.P.H.U. MELBA s.c. w Krzeszowicach (2014).

Sady M., Domagała J.: Lody na bazie mleka owczego. Wdrożenie w  F.P.H.U. MELBA s.c. w Krzeszowicach (2015).

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2022 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK